Savszám meghatározása:
Az étkezési sertészsír savszámán 1 g zsiradék közömbösítéséhez szükséges KOH mennyiséget értjük.

Szükséges eszközök:
– analitikai mérleg
– elektromos melegítő rendelési számok
– 250 cm3-es Erlenmeyer lombik
– 50 cm3-es büretta.

Szükséges anyagok:
– 0,1 n Kálium-hidroxid oldat, faktorozott
– benzol
– alkoholos fenolftalein indikátor lásd vegyszeres fejezet

A vizsgálat végrehajtása:
1. Elektromos melegítőn olvassza fel a sertészsírt folyékony halmazállapotúra! Vigyázzon, hogy ne melegítse túl!
2. 250 cm3 térfogatú Erlenmeyer lombikba mérjen be a zsiradékból kb. 5,000 gr mennyiséget analitikai pontossággal!
3. Az így bemért zsiradékhoz adjunk hozzá 5 ml benzolt, majd összerázás után néhány csepp fenolftalein indikátort! A benzol adagolásához használjon adagoló diszpenzert!
4. A bemért vegyszereket alapos összerázással egyenlősítse a zsíradékkal! Az egyenlősítéshez nem használhat vegyszeres kanalat vagy üvegbotot, mert a kanálon maradó zsiradékkal csökken a bemérési tömeg!
5. Az elegyet ezután faktorozott 0,1 n KOH oldattal halvány rózsaszínűre titráljuk.

Az eredmény értékelése:

Savszám = 5,61 x faktor x büretta fogyás
Bemért sertészsír súlya

Normál értékek?

Peroxidszám meghatározása:
A képződött peroxidok számának meghatározásával ellenőrizhetjük az avasodás mértékét. A peroxidszámot a 100 g zsiradékban lévő peroxidok által K-jodidból felszabadított jód g-nyi mennyisége adja meg.

Szükséges eszközök:
– analitikai mérleg
– elektromos melegítő
– 1000 cm3-es mérőlombik
– 50 cm3-es büretta
– 250 cm3-es Erlenmeyer lombik
– 100 cm3-es mérőhenger

Szükséges anyagok:
– 0.1 n Nátrium-tioszulfát oldat, faktorozott
– telített Kálium-jodid oldat
– keményítő indikátor
– kloroform
– 96%-os ecetsav

A vizsgálat végrehajtása:
1. Elektromos melegítőn olvassza fel a sertészsírt folyékony halmazállapotúra! Vigyázzon, hogy ne melegítse túl!
2. 250 cm3 térfogatú Erlenmeyer lombikba mérjen be a zsiradékból kb. 3,000 gr mennyiséget analitikai pontossággal!
3. Az így bemért zsiradékhoz adjunk hozzá 10 cm3 kloroformot, 15 cm3 96%-os jégecetet és 1 cm3 telitett Kálium-jodid oldatot! Az adagoláshoz használjon adagoló diszpenzert!
4. Az elegyet kb. 1 percen keresztül egyenlősítsük rázással, majd sötét helyen hagyjuk 5 percig állni!
5. Ezután adjunk hozzá pár csepp keményítő indikátort, 75 cm3 desztillált vizet, majd ismét rázzuk össze!
6. A lombik tartalmát 0,1 n faktorozott Nátrium-tioszulfát oldattal megtitráljuk, a kék szín eltűnéséig.
7. Vakpróbának elkészítjük ugyanezt az elegyet a sertészsír nélkül, és ugyanúgy megtitráljuk!

Az eredmény értékelése:

Peroxid szám = (A-B) x 100
C

Ahol:

A = büretta fogyás cm3-ben étkezési sertészsírt tartalmazó elegy esetén, a mérőoldat faktorával szorozva
B = büretta fogyás cm3-ben vakpróba esetén, a mérőoldat faktorával szorozva
C = a bemért sertészsír mennyisége gr-ban